Druhy a typy yerba maté

V případě, že jste se ve světě tohoto jihoamerického nápoje vyskytli nově, je pravděpodobné, že byste při sledování nabídky těch nejlepších obchodníků s maté potřebovali drobnou pomoc či radu. Jelikož v hodně zemích Latinské Ameriky je yerba maté skutečnou srdcovou záležitostí, jsou v současné době na trhu různá balení, která nesou opravdu nejrůznější pojmenování. Začátečníci tedy mohou být při výběru poněkud zmateni. A kromě toho – v každé z trojice „velmocí“ maté je převládající odlišný styl přípravy a popíjení maté. Právě proto se nyní budeme zabývat přehledem nejčastějších druhů maté tak, jak na ně můžete narazit právě v těchto třech zemích - v Argentině, Paraguay či v Uruguay.

Existuje mnoho způsobů rozdělení variant yerba maté do konkrétních druhů. Ovšem nejdůležitějším a prakticky také nejčastějším dělením je tradiční dělení maté na tzv. tradicional a especial. Rozdíl mezi těmito variantami je relativně snadný.

Při variantě yerba maté tradicional lístky prochází tradičními postupy sušení, kdy na konci je maté nachystané přímo ke konzumaci. Při variantě yerba maté especial podstupuje sklizené a usušené maté další zrání, které může trvat až dva roky. Toto zrání probíhá v klasických sudech, nebo také v koších.

Chuť yerba maté especial je následně méně hořká, proto je oblíbená nejvíce mezi začínajícími vyznavači tohoto nápoje. Mimo její méně hořkou chuť je celkově výraz yerby maté especial jakoby jemnější.

Další možné dělení maté je následně dělení, které souvisí s technikou mletí jejích lístků. Na základě tohoto dělení potom rozlišujeme druhy maté suave, elaborada a také despalda. Jednoduše řečeno –jedná se o mletí hrubé, střední a jemné.

Jestliže si zakoupíte maté suavé, zjistíte, že i přestože je vyrobena hrubším mletím, nápoj bude zdánlivě paradoxně jemnější, než v případě, že byste nálev připravali z co nejjemněji namletého maté, tedy z maté despalda. V případě maté suave směs obsahuje kromě lístků také stonky. Tyto stonky mají velice důležitý význam při přípravě, zjemňují totiž chuť nálevu.

Maté elaborada se nachází v pomyslném středu, maté despalda je charakteristické tím, že se jedná o co nejjemněji pomletou směs, ve které se stonky vyskytují ve velice malé koncentraci zhruba kolem jednoho procenta z celkového obsahu směsi.

Jestliže tedy namísto jemné chuti naopak vyhledáváte co nejintenzivnější chuťový zážitek, je tedy pro Vás nejlepší sáhnout po druhu despalda. Maté despalda pro Vás bude určitě tou nejlepší volbou!

Mimo výše jmenované druhy dělení dle způsobu zrání a mletí, dále existuje dělení podle regionu, resp. dle způsobu přípravy. V důsledku toho se můžete setkat s paraguayským, uruguayským či argentinským maté. V Paraguay se nepoužívá tradiční kalabasa z vydlabané dýně. Namísto toho se často využívá býčí roh, který bývá nazýván pojmem guampa, navíc se přidává citrón či limetka, aby se dosáhlo ledové podoby. V Argentině je velice časté užívání kalabas či bombill v podobě, kterou často vídáme v nabídce specializovaných prodejců. Uruguayci často používají relativně větší nádoby. Nálev yerby máty potom velice rádi louhují delší dobu, než je tomu obvyklé v jiných zemích.