Jak vybrat kvalitní a chutné maté

Lidé, kteří s pitím yerba maté teprve začínají a provádí svoje první kroky do světa chuti a potěšení nápoje yerba mate, mají často problémy s tím, podle kterých kritérií vybrat tu nejkvalitnější yerbu maté. Co bychom měli mít na paměti při samotném procesu výběru? Odpověď na tuto otázku není vůbec složitá, jelikož žádný osvědčený recept ani „nejkvalitnější“ yerba maté neexistuje. Vždycky je totiž podstatné zohlednit při výběru to, která varianta maté nejlépe odpovídá Vašim chuťovým preferencím. Dále potom i faktor, která varianta maté nejlépe vyhovuje způsobům přípravy, na které jste zvyklí.

Většina indiánů z Jižní Ameriky by možná sama nevěděla dle čeho vybrat yerbu maté při nákupu přes internetové obchody. Kvůli tomu, že yerba maté je stále více oblíbená, můžeme si nyní vybírat mezi více než desítkami druhů sypaného maté. Jednotlivé druhy se od sebe odlišují místem svého původu, dále potom konkrétním způsobem sušení a také i tím, zda se jedná o yerbu maté ochucenou či ne. Často se zejména v Latinské Americe můžeme setkat se směsí z různých druhů. Yerbu maté si také můžeme zakoupit v čajových sáčcích. Díky tomu si potom nápoj můžeme vypít, kde budeme chtít.

Proto tedy prakticky není možné stanovit jednoznačně určitou radu či doporučení pro výběr toho nejlepšího maté. Vhodnější proto je začátečníky informovat o především hlavních způsobech, dle kterých je možné yerba maté dělit. Každá varianta yerba maté se totiž vyznačuje jinou chutí a jinými vlastnostmi. Kvůli tomu jsou následně některé druhy více oblíbené a celkově vhodnější pro „začátečníky“. Tyto začátečníci by totiž mohli být až zaskočeni při ochutnání intenzity chuti a aroma jiných druhů yerba.

Pravděpodobně nejvíce důležité je proto znát dělení yerby maté dle skutečnosti, jak probíhá mletí listů. Právě na tomto místě totiž začátečníci často chybují. Mezi klasickou kategorii řadíme yerbu maté, která se jmenuje suave. Varianta suave je charakteristická relativně hrubým způsobem mletí. Kvůli tomu je zhruba 20 % směsi tvořeno stonky. Další variantou je yerba maté tzv. despalda, která se vyznačuje tím, že je velmi jemně nadrcená. V této variantě je minimum stonků, tvoří pouze zhruba 1 % celkového objemu.

Začátečník, který ještě nemá s výběrem maté příliš mnoho zkušeností, se potom často při výběru mezi druhy maté suave a maté despalda mylně domnívá, že hrubší yerba maté suave bude mít více syrovou chuť připomínající skutečnou tropickou džungli a pijí ji proto jen ti největší a léty zkušení vyznavači tohoto nápoje. Proto si začátečník velice často raději vybere jemnější yerba maté despalda, jelikož mu to, že mletí probíhá jemnějším způsobem, mylným způsobem nabízí představu přívětivější tváře yerby maté.

V reálu je situace ale naprosto opačná! Yerba maté suave se vyznačuje jemnější chutí, a proto je také více vhodná pro začátečníky, kteří se zatím necítí příliš připraveni na popíjení opravdu silné maté. Jemnější chuť suave je způsobena tím, že zbytky stonků a větviček, které jsou přítomné, způsobují delší louhování tohoto nápoje, což tedy vede k výsledné jemnější chuti. Díky zmiňovaným důvodům je proto maté suave po celém světě velice oblíbená a to především v řadách začátečníků, či těch, co ji popíjí jen při svátečních příležitostech. Přestože maté despalda je na první pohled jemnější, její nálev se potom vyznačuje výrazně silnější a syrovější chutí. Proto maté despaldu nakupují především již ostřílení fajnšmekři.