Proč pít nápoj z yerby maté?

Nápoj yerba maté pochází z Jižní Ameriky. Ještě před několika lety byl tento nápoj v České republice a na Slovensku proslulý pouze mezi opravdovými milovníky čajů či mezi lidmi, kteří se snaží dbát o dodržování zdravé výživy. Indiání v Argentině tento nálev z cesmíny dokonce nazývali Nápojem Bohů. V posledních letech stále častěji slyšíme o tomto nápoji i v zeměpisných oblastech, kde bychom to dříve nemohli vůbec čekat. Yerba maté se vyznačuje pozitivními účinky například v boji s obezitou, díky tomu přitahuje pozornost i těch lidí, kteří jinak nejsou přílišnými milovníky konzumace čajů. Mezi další pozitivní efekty na lidské zdraví tohoto nápoje patří, že pomáhá utišit hlad, dodává našemu tělu energii. Farmakologové z University of Illinois zjistili, že Yerba maté pomáhá i v boji s rakovinou tlustého střeva.

Na základě dochovaných pramenů to byla právě yerba maté, pomocí které již Indiáni před dlouhými staletími vítali své hosty, kteří k nim přicházeli ze vzdálených krajů. I archeologickými nálezy bylo potvrzeno, že tento nápoj byl v Jižní Americe velice uctívaný a oblíbený. Směsi pro přípravu yerby maté byly totiž nalezeny v mnoha hrobkách a to mezi dalšími předměty, které se vyznačovaly vysokou hodnotou. Mimojiné se tento odvar z cesmíny paraguayské také používá v rámci tradičního jihoamerického léčitelství. Laboratorními analýzami byly potvrzeny pozitivní účinky pravidelné konzumace yerba maté pro lidské tělo. Důvodem je především skutečnost, že yerba maté obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálních látek. Konkrétně se jedná například o vitamíny A, B, C či E, dále jsou přítomny také antioxidanty a betakarotén. Co se týká minerálních látek, tak se jedná především o vápník a hořčík, draslík a železo. Yerba maté se ovšem v jihoamerických státech stala velice rozšířeným nápojem z jiného důvodu než je to, že obsahuje všechny tyto jmenované důležité látky. Pravým důvodem její oblíbenosti jsou silné povzbuzující účinky, které jsou s konzumací tohoto nápoje spojeny. Lístky cesmíny paraguayské totiž obsahují také deriváty kofeinu.

Nálev yerby maté má mimo povzbuzení lidského organismu a schopnosti rychlého doplnění energie i další populární účinek, a tím je jeho schopnost potlačit (utišit) hlad. Tato skutečnost vychází ze zkušeností indiánských kmenů. Příslušníci indiánských kmenů totiž nápoj yerba maté popíjeli v těžkých dobách. Typickými těžkými dobami bylo například období silných dlouhotrvajících veder či obecně období, kdy měli nedostatek potravin. A právě tehdy popíjeli yerbu maté, aby zahnali hlad.

Schopnost yerby maté zahánět únavu a hlad následně využili před nedávnou dobou výživoví specialisté, kteří se snažili hledat přírodní cesty, pomocí kterých lze odstranit přebytečné kilogramy. Toto je důvod, proč se v dnešní době yerba maté využívá vedle samotného čajového rituálu často jako doplněk při držení diet. Pomáhá totiž člověku bojovat s pocitem hladu, který se dostavuje při aplikaci nejrůznějších diet.

V posledních letech se ale mimo všechny již zmiňované pozitivní účinky pití yerby maté mluví i o jejím pozitivním vlivu při prevenci či přímo při léčení rakoviny tlustého střeva. Farmakologové z University of Illionis v Americe totiž ve svých laboratorních testech zjistili, že deriváty kofeinu, které obsahuje yerba maté mohou zapříčinit smrt nádorových buněk slepého střeva, dále snižují zánětlivost tkání.

Yerba maté totiž obsahuje kyselinu kofeylchinovou. Tato kyselina dokáže tlumit záněty tkaní, ze kterých by následně vznikly právě nádory tlustého střeva. Kyselina kofeylchinová, pokud je přítomna ve vyšších koncentracích, dokonce dokáže zabít nádorové buňky a současně zdravé buňky zůstávají zachovány a nepoškozeny.