Jak na správné podávání maté

Zajímá Vás, co mají společného dýmka míru, japonský čajový rituál a konzumace maté? Podobně jako u prvních dvou jmenovaných, představuje i konzumace nápoje maté v rámci úzkého kruhu rodiny a přátel symbol dobrosrdečnosti či pohostinnosti. První kulturou, která hojně popíjela maté, jsou indiáni ze kmene Guaraní. Byli to právě Guaraní, kteří chápali kolování kalabasy jako velice podstatnou součást svého života. V důsledku toho potom vytvořili seznam pravidel rituálu pití maté. Některá pravidla dokonce platí i dnes, například v rámci etiky pití yerby maté, tak jak je tomu obvyklé v Latinské Americe.

V rámci naší zažité etikety v České republice je například srkání polévky považováno za velice společensky nevhodné. Co se ale týká pití maté, tak tam není považováno srkání z bombilly za něco nepřístojného. Podle tradice se jedná o tradiční způsob, kterým můžete dát najevo hostiteli i ostatním lidem v dané společnosti, jak moc si jich vážíte. Dále pomocí srkání také oceňujete chuť a vůni Vám servírované maté, neboť právě kvůli těmto faktorům jste yerbu vypili až na dno, což způsobilo ono srkání.

Rituál popíjení yerby maté je relativně jednoduchý a rozhodně bychom si s ním neměli dělat starosti či se ho nějak obávat. Musíme mít totiž stále na paměti, že popíjení yerby je tradičně spjato s okamžiky pohody a celkového uvolnění těla, což nám přináší společnost našich přátel a dále také samotný nápoj yerba maté. Prostřednictvím kalabasy yerbu sdílíme s našimi přáteli.

Více než o seznam příkazů, jak se chovat, se spíše jedná o několik doporučení. Tato doporučení nám slouží k tomu objevit ještě o něco kratší cestu k onomu tajemství síly yerby maté.

Jedno z nejčastěji dodržovaných zvyků je, že hostitel, který maté připravuje pro ostatní hosty, má privilegium pít jako první z nich. V žádném případě si ale nemyslete, že by si chtěl to nejlepší ukořistit sám pro sebe, když nálev připravoval on. Opak je pravdou. První nálev yerby maté je totiž co se týká chuti více hořký. Hostitel, přezdívaný cebador, má potom jistotu, že hostům dal ten nejkvalitnější nálev.

Vypije nápoj až do dna, až do té doby, než slyší srkání bombilly. Toto srkání znamená, že je již kalabasa prázdná. Nyní je nutné podotknout, že je také dobré nepoužívat příliš velké kalabasy, neboť je nutné, aby proces vypití proběhl pohodlně a bez přemáhání.

V tuto chvíli cebador opět naplní kalabasu horkou vodou a odešle ji dál mezi hosty. Nemusíte se obávat okamžiku, kdy dostanete do rukou kalabasu, že ji budete muset dolévat. Jestliže se na doplňování kalabasy příliš necítíte, stačí když předáte již prázdnou kalabasu svému hostiteli, který ji ochotně doplní.

Během společenského popíjení maté totiž není podstatné to, která osoba lístky zalévá. Důležitější je dodržení zásady, aby všichni pili tento nápoj z jedné jediné bombilly. A právě kvůli tomuto kolování jediné kalabasy a jediné bombilly je konzumace yerby často připodobňována dýmce míru.