
Všichni opravdoví milovníci yerby maté se shodnou na tom, že ten pravý zážitek z chuti a pozitivních účinků nápoje yerba maté si opravdu vychutnáte jen v případě, že při její přípravě použijete tradiční nádobu, která se jmenuje kalabasa. Je zřejmé, že v případě, že touto nádobou nedisponujete, je možné si nápoj připravit dokonce i v zavařovačce. Když pomineme skutečnost, že je taková příprava poněkud barbarská, důležitější ovšem je fakt, že bez kalabasy těžko docílíte takového aroma a vůně maté. Milovníci yerby tedy na kalabasy nedají dopustit a přípravu nápoje bez kalabasy si nedokážou představit.
Ptáte se, co vlastně vůbec je kalabasa? V Jižní Americe již stovky let popíjení yerby maté probíhá v kruhu přátel. Mezi těmito přáteli postupně koluje tradiční nádoba, jejímž obsahem je právě nápoj yerba. Tato nádoba je vyrobená z vydlabané tykve. Této přetvořené tykvi se od pradávna říká pojmem kalabasa. Na trhu se můžeme setkat s více různými druhy kalabas, které se od sebe odlišují například zdobením či svým tvarem.
Není proto výjimečné se na trhu setkat například s kovanou kalabasou. Kovaná kalabasa má svoje plechové části, které velice dobře chrání nejvíce namáhané části této tykvové nádoby. Plechové části navíc představují i velice pozoruhodný estetický doplněk.
Při výběru té nejvhodnější kalabasy je tedy nutné se řídit samotnou funkčností kalabasy, a neřídit se pouze tím, která kalabasa se Vám vzhledově nejvíce líbí. Během samotného výběru bychom vždy měli mít na paměti fakt, že vydlabaná tykev se nikdy nemůže vyrovnat dřevu co se týká odolnosti či trvanlivosti. Je zřejmé, že se jedná o velice citlivý materiál, u kterého postupem času dochází k opotřebování a nemůže nám tedy sloužit věčně. Jestliže tedy chcete, aby Vám kalabasa vydržela co nedelší dobu, je možné tento faktor ovlivnit jak při výběru, tak ale i při samotném jejím užívání, velmi důležitá je totiž údržba kalabasy.
Při vybírání nové kalabasy byste měli vědět, že nejdůležitějším předpokladem, který se podílí na dlouhé životnosti kalabasy, je její důkladné vyschnutí po každém použití. Při výběru kalabasy si můžeme vybírat z jejích dvou podob. První podobou je kalabasa se spíše menším horním otvorem, druhou podobou je kalabasa se spíše větším horním otvorem. Kalabasy, které mají menší horní otvor, tedy potom schnou výrazně déle a jejich životnost potom může být i kratší, než u kalabas s větším horním otvorem, které vysychají relativně rychleji. Jestliže Vám tedy při výběru záleží na co nejdelší životnosti kalabasy, doporučujeme použít okované modely kalabas. Tyto modely totiž nejvíce ochraňují namáhaná místa před různými poškozeními.
Proces výběru nejvhodnější kalabasy je samozřejmě velice důležitý, snad ještě důležitější je ovšem to, jakým způsobem se budeme následně o kalabasu starat.
Hlavní zásada je relativně jednoduchá. Za všech okolností bychom se měli snažit o to, aby kalabasa po každém použití řádně vyschla. Vydlabaná tykev velice citlivě reaguje na dlouhodobější působení vlhkosti. Proto není dobré nechávat po dopití kalabasu se zbytky nápoje někde odloženou. Nejvhodnějším řešením totiž je po dopití nápoje ihned kalabasu důkladně propláchnout a umístit ji na nějaké teplé místo, kde je dostatečné množství čerstvého vzduchu, aby kalabasa mohla řádně vyschnout.
Jestliže i přes dodržování Všech doporučení máte obavy z toho, že ve Vaší kalabase jsou plísně či se Vám zdá, že kalabasa příliš nevoní, doporučuje se vyčistit kalabasu pomocí trošky alkoholu. Při tomto procesu alkoholem vnitřek kalabasy důkladně umyjeme, dále protřepeme a nakonec necháme alkohol chvíli působit. Je logické, že po tomto procesu je opět vhodné kalabasu vyvařit jedním či dvěma nálevy.