26. 2. 2024

Yerba maté chutná jako čaj a působí na vás jako káva – a přitom to technicky není ani jedno. Pokud hledáte přísun energie, který nepochází z espressa, nehledejte nic jiného než tento jihoamerický supernápoj z louhovaných listů a větviček původní rostliny, která místním obyvatelům poskytuje přírodní povzbuzení již po staletí. Bylinný čaj yerba maté obsahuje zhruba tolik kofeinu jako káva, asi 80 miligramů v jednom šálku.

Samotný nápoj pochází z předkolumbovské éry, kdy místní obyvatelé Guaraní v Paraguayi objevili a začali agresivně pěstovat rostlinu Ilex paraguariensis (patřící do čeledi cesmínovitých), sušit listy a větvičky a louhovat je v horké vodě – hlavně jako wellness nápoj. Jakmile v 17. století Paraguay kolonizovali Španělé, začali ji pít i oni a stala se hlavním vývozním artiklem země. Pěstovaly ji i další jihoamerické země jako Brazílie, Argentina a Chile a i po příchodu kávy a dalších druhů čaje do Jižní Ameriky zůstala yerba maté jedním z nejoblíbenějších nápojů v této oblasti.

Silná, hořká a rostlinná chuť yerba maté je velmi výrazná a podobně jako u kávy může být nutný určitý čas na přivyknutí. „Je velmi výrazná, jako takový euforický zážitek,“ říká Ashleigh Parsonsová, bývalá spolumajitelka losangeleského hotspotu Alma v hotelu The Standard, která v Argentině žila. V závislosti na tom, kolik toho zkonzumujete, říká: „Může to být velmi opojný pocit. Kofein v něm obsažený vám může skutečně způsobit takový pocit opojení.“

Kolem konzumace yerba maté dokonce existuje starodávný rituál, který tento pocit oslavuje. Tento rituál je popsán v názvu yerba maté, který v překladu znamená „tykvovitá bylina“, což odkazuje na tradiční nádobu na pití tohoto čaje. K tomu je zapotřebí maté (sušená tykev), bombilla (speciální brčko na pití, které filtruje lístky) a termoska na přenášení horké vody. Obvykle se praktikuje v parku nebo na nějakém venkovním shromaždišti. Jednotlivci sedí v kruhu a jedna osoba – tzv. cebador – naplní maté asi do dvou třetin listy a přidá trochu teplé vody, aby se uvolnily chutě. Cebador pak vloží bombillu do maté pod úhlem, aby se brčko neucpalo, a doplní ji horkou vodou (nikdy ne vařící, protože ta by listy spálila). Tykev se podává a každý se napije přes bombilu. (Tip: Nikdy bombilu nepoužívejte k míchání, to se považuje za velmi nezdvořilé!).

Podoba maté a bombilly se velmi liší a v Jižní Americe má obvykle každý člověk svou vlastní jedinečnou sadu. Maté (kalabasy) se tradičně vyrábí z tykve, ale mohou být také z keramiky nebo dřeva a ozdobně pomalované. Také bombilly mohou být vyrobeny z různých materiálů, včetně stříbra, nerezové oceli a bambusu.

Jak se tykev předává, stále se do ní dolévá horká voda, přičemž každé další zalití zintenzivňuje chuť listů. Pokud vám hořká není po chuti, můžete si do yerba maté vždy přidat cukr nebo mléko – i když pokud chcete pít jako místní, dáte si ji bez jakýchkoli přísad. Co se týče párování s jídlem, neexistují žádná pevná pravidla, pokud jde o yerba maté, ale není neobvyklé vidět, že se k nápoji podává pečivo nebo krekry.

Tento složitý proces rozhodně není jediným způsobem, jakým lidé yerba maté pijí. Stejně jako naši ranní kávu si mnoho Jihoameričanů připravuje termosku tohoto bylinného čaje, který pijí po celý den pro příval energie.

Yerba maté se samozřejmě nakonec přenesla i do Evropy a k nám do ČR a v posledních letech se stala oblíbenou složkou všeho možného, od elixírů zdraví až po energetické nápoje. Je oslavována nejen jako zdroj energie, ale také jako prostředek na hubnutí, soustředění a lepší trávení.